top of page

V hlavní roli relax aneb Zápisky z rekondice

Nordic walking, aquahealing nebo Feldenkrais. Nejen tyto cizokrajně znějící činnosti si v příjemném prostředí nedaleko Prahy užili účastníci prvního rekondičního pobytu se STOPOU. V kamenickém hotelu Valnovka se sešli členové STOPY v doprovodu blízkých či přátel, aby společně relaxovali a sdíleli své zkušenosti, které jim život po transplantaci kostní dřeně přinesl. Deset pacientů, jejich partneři nebo kamarádi jako doprovod a také členové předsednictva spolku – Tomáš Buriánek a Anna Šourková coby organizátoři. V tomto složení odstartovala poslední listopadový víkend série rekondičních pobytů se STOPOU.

V programu naplánovaném s přesností švýcarských hodinářských mistrů nebyla nouze zejména o relaxaci a pohodu. Počasí přálo různorodým aktivitám, vyrazilo se proto i ven a to rovnou do lesa. Zkušená fyzioterapeutka procházku zpříjemnila dnes běžně užívanými pomocníky – chodeckými holemi (tzv. nordic walking), které nejen že pohyb usnadňují, ale přispívají i k jeho správnému provedení. Na důležitost svalové relaxace a správného dýchání se pak ještě zaměřila i při další relaxační lekci.

Velkého nadšení a ohlasů se dočkal aquahealing. Při této terapii probíhající v teplé vodě pracuje vyškolený terapeut po dobu zhruba 40 minut s tělem klienta kombinací několika masážních technik. Po této zkušenosti si všichni účastníci přáli mít jednoho takového „aquahealistu“ i doma. Na řadu přišla o rekondičním víkendu i Feldenkraisova metoda. Cvičením, které cvičením na první pohled ani není, pod vedením zkušené lektorky objevovali účastníci lehkost a snadnost pohybu, k němuž stačí malé pohyby a zaměření pozornosti „dovnitř“. Pohybově nenáročné, klidné, pouze vleže, přesto každý pocítil účinky, když po hodině vstal. Odměnou pak ale byl vyhřátý bazén, do kterého po cvičení všichni rádi skočili. V rámci správné rovnováhy se kromě různých relaxačních technik a fyzických aktivit trénovaly i mozkové buňky. A to zejména u společenské hry Česko otázky a odpovědi. Zkrátka, v životě je potřebná harmonie a o tu se na rekondičním pobytu všichni snažili. Jak později poznamenal jeden z účastníků: Bylo to tam super, skvělá parta lidí a hlavně se společnými "zájmy", kterým ostatní říkají problém. Všichni se už teď těší na jaro 2015, kdy je plánován další rekondiční pobyt. Zájem bude jistě velký.

Podívejte se i na fotografie z rekondičního pobytu ZDE.

10346369_581803915283992_8728943873599110412_n.jpg


Vybrané příspěvky
Poslední příspěvky
Archiv příspěvků
Vyhledávání
No tags yet.
Navštivte nás
  • Facebook Basic Square
bottom of page